İstanbul Travesti ‘Sağlıklı Tabak’ İle Formunu Koruyor

Kadınlara yönelik başlatılan ‘Sağlıklı Tabak’ uygulamasını açıklayan Türkiye Halk Sağlık Kurumu Başkanı Seçil Özkan, “Sağlığımızı korumak için sağlıklı olmak için 4 ana grup beslenme grubumuz var. Bunlarla yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamamız gerekiyor.

Süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyve grubu, ekmek, tahıl grubu bunlardan önerilen miktarda porsiyonda almamız gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenme ve hafta 3 gün yarım saat fiziksel aktivite ile obeziteden korunmak için uğraşmamız gerekiyor” diye konuştu.

Sağlıklı tabakta neler var?
‘Sağlıklı tabakta’ olması gerekenleri sıralayan Özkan, şunları dedi: “İçecek olarak gazlı içecekler yerine ayran gibi içecekleri, tabak olarak da sağlıklı tabakları tercih ediyoruz. Çayı çok önermiyoruz ama seviyorsak da açık ve limonlu bir çay ve de şekersiz, tuzu ve şekeri hayatımızdan çıkarmayı öneriyoruz. Tabakta marul, maydanoz gibi salata ürünleri var. Çilek var, domates, salatalık, kısırımız var ve yaprak sarması var. Kuruyemiş olarak da ceviz ve fındık öneriyoruz. Yaklaşık 4 tane ama fazla değil, miktarda önemli sağlıklı diye çok fazla da yememiz gerekiyor.”

Gezmelerde neler yemeliyiz?
İstanbul travesti gezmelerinde, günlerinde nasıl beslenilmesi gerektiğini de anlatan Özkan, “Biz günlerde güzel tabaklar hazırlıyoruz tabi ama sağlığımızı kötü etkiliyor. Önermediğimiz tabaklar var. Onun yerine sebze ve meyve ağırlıklı ya da kısır yiyoruz. Fazla miktar da olmamakla birlikte takdirde bulgurun sağlıklı bir besin olduğunu biliyoruz, bol sebzeli günlerde yemek için önerebileceğimiz bir tabak” dedi.

Kek ve böreklerin yerini sebze ve meyvelerin alacak
Özkan şöyle devam etti: “Evimizde bu alışkanlıkları kazanmak sağlıklı davranışı biz istanbul travestileri gösterirsek çocuklarımız da ailemizde daha fazla gösterecektir. Çocuklarımızı çocukluğundan itibaren bu tür davranış değişikliğine geçirmeye çalışmak için gerçekten çaba göstermemiz gerekiyor. Kitle endeksimize de takip etmemiz gerekiyor. Sağlıklı mıyız? Başka bir şey yapmalı mıyız? Bunların dışında ekstra bir diyet yapmalı mıyız? Ona da bakmamız gerekiyor. Vücut kitle endeksimiz için de bir çarkımız var. Toplum sağlığı merkezlerinde diyetisyen danışmanlık hizmetleri sunuyoruz.”

Ev hanımlarına eğitimler düzenleyerek ‘Sağlıklı tabak’ı duyuracaklarını kaydeden Özkan, kek ve böreklerin yerini sebze ve meyvelerin alacağını söyledi.

Aç Kalmadan Zayıflayabilirsiniz!

Günümüzde birçok birey bu sorunla karşı karşıya kalmış durumda. Sayıları az olsa da bazı kişiler kimden ve nasıl yardım alması gerektiği bilirken, maalesef çoğu kişi kendi bildiği yöntemlerle zayıflama çabası içerisine girmektedir. Doğal olarak en çok başvurdukları yöntem ise aç kalmak. Diyetisyen ve Beslenme Koçu Ayşe Tuğba Şengel zayıflamak uğruna aç kalanları uyardı.

Aç kalınarak yapılan diyetlerin tam bir zaman kaybı olduğunu söyleyen Şengel “Bu diyetler hem kişinin psikolojisini bozmakta hem de uzun süre boş yere aç kalmasına sebep olmaktadır. Zaman zaman kilo aldırdığı dahi görülmektedir” dedi.

Su ve kas kaybı söz konusu olur
Genç bireylerde aç kalma durumunda kilo verme söz konusu olabilir. Ama bu verilen kilolar yağlardan değil, su ve kas kaybıdır. Fazla kilolardan kurtulmak amacıyla yapılan bilinçsiz diyet uygulamaları sonucunda hızlı kilo kaybı, tüm vücut sistemlerini etkileyebilir, özelikle ağır hormonal ve metabolik bozukluklara neden olabilir. Bazı vakalarda aşırı kilo veren ergenlerde hızlı kilo kaybı sonrasında troid bezlerinin çalışmaması (hipotroid) gibi rahatsızlıklarla karşılaşılmıştır. Hipotroidi rahatsızlığı daha fazla kilo artışına sebep olarak kişiyi sürekli kilo artışı olan bir kısır döngüye girdirecektir.

Başka bir bakış açısı ise aç kalınarak yapılan diyetlerden bireyler çabuk sıkılmaktadır. Uzun süre az yiyerek beslenen bireylerde manevi doygunluk sağlanamayacak ve ruh sağlığı göz ardı edilmiş olacak. Yine bunun yanında halsizlik, kalp çarpıntısı, baş dönmesi gibi sağlık sorunlarıyla diyet son bulacaktır.

Peki aç kalmak neden yanlış
Her bireyin kendine özgü bir metabolizma hızı vardır. Bu kişinin yaşına, boyuna, kilosuna ve cinsiyetine göre değişmektedir. Metabolizma hızı belirlenip bu hıza göre diyet planı yapılmalıdır. Yani hazırlanan diyetin kalorisi kişiye özgü olmalı ve asla düşük olmamalıdır. Eğer aç kalınarak çok az kalorili diyetler yapılırsa vücut iyice zorlanmış olacaktır ve metabolizma hızı iyice düşecektir. Bu durumda kişi ne yerse yesin vücut depolama durumuna geçecek ve vücut yağ depolarını artırmaya eğilimli olacaktır. Bu anlattığım döngü sebebiyle kilo verme söz konusu olmaz aksine kilo alınabilir.

Kısacası aç kalmak çare değildir. Aç kalınarak kısa zamanda verilen kilolar kişi için kalıcı olmaz, aksine kişinin sağlığını tehlikeye atar.

Peki ne yapmalı?

Aç kalmayın ve başkalarına ait olan diyetleri yapmayın. Aksine kişinin metabolizmasına göre ayarlanmış diyetleri yaparak doyarak zayıflamak mümkün.

istanbul travesti

İstanbul Travesti Çorba İçerek Zayıflıyor

Özellikle içerisinde protein oranı daha yüksek olan küçük et parçalı çorbaları tüketmek tokluk hissinin daha uzun süre korunmasına neden olur. Sıcak çorba aynı zamanda beyine mutluluk hormonu da salgılıyor.

Diyetisyen Canan Aksoy çorbalarla diyetin nasıl olduğunu şöyle anlatıyor:

– İştah mekanizmamız oldukça karmaşık bir yapıya sahiptir, beynin hipotalamus bölgesi kontrol eder iştahımızı. İştah mekanizmasının çözülemeyen tarafı, sindirim sisteminin yeterli besini alıp almadığı haberini beyine nasıl verdiği kısmıdır. Leptinin keşfiyle mekanizmanın bu karanlık kısmına da ışık düşmüş oldu. Leptin yağ hücreleri tarafından üretilen iştahı kontrol eden bir haberciydi. Leptinin arkasından ghrelin keşfedildi. Gherlin iştahı artıran bir hormondur. Mide dolduğunda ve mide duvarı gerilir ve bu durumda az ghrelin üretir vücudumuz. Mide boşaldığında mide duvarından ghrelin salgılanır ve hipotalamusa açlık sinyali gider ve böylece acıkma sürecimiz başlamış olur.

– Çorba içtiğiniz zaman mideniz dolar ve mide duvarı gerilir ve böylece vücudumuz daha az ghrelin üretir ve açlık hissimiz daha kolay kaybolur. ‘Su aynı işi yapmaz mı?’ sorusunu akla getirebilir tabi ki bu, su da mideyi doldurur ve ghrelin hormonu yapımını engelleyebilir mi? Su mideyi çok kısa zamanda ve çok kısa bir yoldan terk eder. Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Sebze veya mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en iyi örneklerdir.

– Soğuk havalarda sıcak besinler tüketerek hem fiziksel olarak ısınırız hem de sıcak besinler duygusal olarak daha mutlu doymamızı sağlar.

– Zayıflama diyetlerindeki pek çok besinin miktarı can sıkıcı olabilmektedir: Kibrit kutusu kadar peynir, 5-6 tane fındık, avuç ayası kadar et. Çorbanın porsiyon miktarı bunlara kıyasla oldukça yüksektir, 1 kase (200 ml). Göz doygunluğunu sağlamaya da yardımcı olur çorba içmek.

Çorba, içerik olarak, pek çok gıdadan hazırlanabilir. Sebzelerden, etten, tavuktan, balıktan, buğdaydan, undan, mısırdan gibi… Bu yüzden de her damak tadına hitap eder.

Çorba yemek yeme süresini uzatır, mideden beyine giden yolun en az 20 dakika sürdüğünü biliyoruz. Çorba içmek, yemek yeme süresini uzatacağı için, beyine tokluk sinyalinin gideceği vakti sağlar.

Diyet çorbalar
İster zayıflama diyetinde olun, ister kilonuzu koruma programında tüm bu olumlu özellikleri bile size razı edemediyse, birkaç pratik çorba tarifi belki sizi ikna eder.

Yoğurt çorbası

Malzeme: 4 kaşık yağsız yoğurt, 1 yumurta, 2 kaşık un, tuz.

Yapılışı: 4 kaşık yoğurdu, içine bir tane yumurtayı ve 2 çorba kaşığı unu ilave ettikten sonra kaşıkla hafifçe çırpın. Üzerine 4 -5 su bardağı soğuk su ilave ettikten sonra kaynatın. Üzerine taze veya kuru nane koyarak servis edebilirsiniz. 1 kase yoğurt çorbası sadece 70 kalori.

Mercimek çorbası

Malzeme: 1 su bardağı kırmızı mercimek, 1 orta boy patates, 1 orta boy soğan, 1 orta boy havuç, tuz, karabiber.

Yapılışı: Mercimekleri patates, soğan ve havucu rendeleyip mercimeğin içine koyun. Patates yerine bir küçük boy kereviz de kullanılabilir. Tuz ve karabiber ilavesiyle önce 2 su bardağı suyu koyup içindekilerin pişmesini bekleyip sonra blenderdan geçirin. 6 bardak suyu ilave edip, kaynatın. Düdüklü tencerede pişirirseniz besinler daha az vitamin kaybına uğrar. 1 kase mercimek çorbası 100 kalori.

Bu programa uyun
Sabah

– 1 dilim (30 gram) yağsız beyaz peynir
– Bol söğüş salata
– 2 dilim tam buğday ekmeği (Enerjisi 250 kalori)
– Veya seviyorsanız 1 kase çorba (Enerjisi 70-100 kalori)

Kuşluk vakti

– 1 bardak süt veya yoğurt

Öğle

– 1 kase mercimek ya da ezogelin çorbası
– 1 tabak etli sebze yemeği
– Bol salata
– 1 kase yoğurt

İkindi

– Yarım simit

Akşam

– 1 kase sebze çorbası
– 1 tabak tavuk sote
– Bol salata
– 1 dilim tam buğday ekmeği

Kararlı olun, sabotaja gelmeyin

Önlem 1

Desteği doğru kişide arayın
Herkes sizinle aynı fikirde olmayabilir. Sevgiliniz akşam yürüyüşlerinizi veya spor saatlerinizi gereksiz buluyor ve bu aktivitelere katılmak istemiyorsa moralinizi bozmayın. İş arkadaşlarınız, komşularınız veya dostlarınızdan hatta evcil hayvanınızdan da iyi birer yürüyüş partneri olabileceğini gözden kaçırmayın.

Önlem 2

Susmayı deneyin
Diyette olduğunuzu paylaştığınızda insanlar genellikle bilinçsiz olarak sizi yemeye zorlar. Eğer motivasyonunuz yeteri kadar sağlam değilse direnme gücünüz bir süre sonra elinizden kaçacaktır. Bunu engellemek adına susmayı deneyin. Herkes sizin diyet yaptığınızı bilmek zorunda değil.

Önlem 3

Diyeti arkadaşlardan koruyun
Arkadaşlarınız ne kadar destekçiniz olmak isteseler de, kimi zaman sizi yanlış seçimlere zorlayabilir. Onlarla birlikte dışarı çıktığınızda veya evlerine gittiğinizde kızartılmış seçenekleri, yüksek kalorili atıştırmalıkları tercih ederlerse veya sizi de seçimler konusunda zorlarlarsa hemen pes etmeyin. Artık birçok restoranda hafif ve sağlıklı yiyeceklerinde yer aldığını unutmadan diyetinize uygun seçeneklere yönelin.

Önlem 4

Direnmeyi öğrenin
Diyete başladıktan bir süre sonra diyetinize karşı yapılacak sabotajlar hakkında engin bilgiye sahip olacaksınız. Elinizdeki bilgileri iyi kullanın ve hangi sabotajlara hangi sözler ile karşı gelebileceğinizi öğrenin. Diyetteyim kelimesi büyükannenizi caydıramıyorsa teşekkür etmeyi deneyin. Teşekkür etmeyi birkaç defa başarırsanız insanlar kararlı olduğunuzu daha iyi anlayacaktır.

Önlem 5

Diyet sabotajı sözlüğü hazırlayın
Teşekkür etmenin yetersiz geldiği durumlar için bir sabotaj sözlüğünüz olsun…
– Defalarca başarısız olmuş olabilirim ama boş yere deneme. Yeni bir strateji buldum.
– Her yıl obeziteye bağlı sağlık sorunlarından kaç kişinin öldüğünü biliyor musunuz?
– İstediğim elbiseyi almaya kesin kararlıyım.
– Yaşlandığımda sırtımda 10 kilo fazla yük taşımamaya kendime söz verdim, gibi…

Bu cümleler ile kararlılığınızı sabotajcılara karşı daha rahat aksettirebilir, onları da sizin yolunuza çekebilirsiniz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın