İzmir’e ilk travesti cezaevi

İzmir’e ilk travesti cezaevi

Adalet Bakanlığı ilk kez İzmir’de translara özel cezaevi kuracak. Hüküm giyen trans kadınların tek kişilik hücrelere konulması ve yalnız volta atmak zorunda kalmaları üzerine Adalet Bakanlığı bu çalışmayı başlattı

Türkiye’de ilk kez ’de kurulması planlanan translara özel nin Aliağa Ceza İnfaz Kurumları Kampusü  çevresinde yer alacağı öğrenildi. Söz konusu tasarı, şuanda Meclis alt komisyonunda bulunuyor.  2000 yılında cinayetten hüküm giyen ve tek kişilik hücreye konulan trans kadın Öykü’nün avukatı Rıfat Öztürkoğlu, “Kadın ve erkek koğuşunda kalamayan trans kadının tek kişilik hücreye konulması, sınırlı havalandırma verilmesiyle müvekkilim  izole edilmişti. O dönemler çözüm bulunamamıştı ama şimdi bu tasarının alt komisyonda bile bulunması büyük bir başarıdır” dedi.

İzmir Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden trans kadın Demet Yanardağ da, trans cezaevine karşı çıkarak “Trans cezaevi yerine translara, LGBTİ bireylere özel okul ve ler açılabilir çünkü özellikle ayrımcılığa uğradığımız nokta toplumun içi. Sadece translara özel koğuş yapılabilir. Ben trans cezaevinin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum” diye konuştu.

2000 yılında adam öldürme suçlamasıyla cezaevine giren trans kadın Öykü, önce Cezaevi’nde kadın koğuşuna getirilmiş ardından tek kişilik hücreye konulmuştu.  Öykü’nün  avukatı Rıfat Öztürkoğlu yaşadıklarını şöyle anlattı, “İstanbul’da transseksüel bir mahkumun kadın koğuşunda bir kadını hamile bırakması sonucu İzmir’deki cezaevinde yatan benim müvekkilim bir kez daha cezalandırılarak hücreye konulmuştu. Bu kanayan bir yara.”

Ne kadın ne erkek koğuşu olmadı

Müvekkilinin Alaşehir L Tipi Cezaevi’ne gönderildiğini, koğuşta yalnız bırakıldığını belirten avukat Rıfat Öztürkoğlu, “Sınırlı havalandırmaya çıkma durumu vardı. Kadın koğuşuna konulamadı. Fiziksel olarak erkeklik özelliği taşıdığı için Bakanlık buna izin vermedi. Erkek koğuşuna konulunca daha büyük sorun yaşandı. O kadar erkeğin arasında çift cinsiyetli birisinin bulunması sıkıntı oluşturdu. Açıkçası izole edildi” dedi.

Travesti ve İstanbul travestilerine özel okul istiyoruz

Trans kadınlara özel cezaevi yapılmasıyla ilgili karşıt bir görüş de Siyah Pembe Üçgen Derneği’nden trans kadın Demet Yanardağ’dan geldi. Yanardağ, translara özel cezaevi yerine trans bireylere ayrı bir koğuş yapılabileceğini söyledi. Yanardağ, “Neden translara özel bir okul yok. Neden translara özel bir hastane yok da cezaevi var? Türkiye genelinde toplasanız 10 bin trans birey vardır” dedi.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın