Travesti Ve Cinsel Fetişizm

Fetişizmin normal olarak kabul gören cinsel davranışlardan farklı olması, zaman zaman şiddet içermesi ve toplumun büyük çoğunluğu tarafından davranış bozukluğu olarak nitelendirilmesi akıllara, bireyin fetişist oluşunun doğuştan mı geldiği yoksa zamanla yaşanan deneyimler ve çevresel etmenlerle desteklenerek sonradan mı oluştuğu sorusunu getiriyor.

Bireydeki cinsel davranışlarla ilgili çalışma yapan bilim insanlarının bir kısmı fetiş fantezilerin ve fetişist cinsel davranışların doğuştan geldiği yönünde. Bu görüşün savunucuları, fetiş cinsel davranışların bireyin yaşamının çok erken yıllarında başladığı ve kişinin fetişist düşünce yapısını kontrol edemediği, yani bunun bir çeşit cinsel eğilim olarak adlandırılabileceği görüşünde.

Ancak deneysel çalışmalar, kişinin spesifik bir nesneye ya da vücudun bir organına olan yoğun cinsel arzusunun doğuştan geldiğini değil, sonradan kazanıldığını gösteriyor. Yani fetişist bireylerin genlerinde ya da biyolojik özelliklerinde, normal cinsel davranışlar sergileyen bireylerden herhangi bir farklılık gösterdiklerine dair bilimsel bir bulgu mevcut değil. Ancak, bireyin doğuştan getirdiği ve sonrasında deneyimleriyle zenginleştirdiği yaşantının, fetiş cinsel davranışlara olan yatkınlığını etkilediğinin de altını çizmek gerekiyor.

Travesti Kişilik Oluşumu ve Fetişizm

Fetişizmin sonradan kazanıldığını öne süren bilim çevreleri, bazı kişilik özelliklerinin fetiş davranışlara olan yatkınlığı artırdığını söylüyor. Örneğin, yetişkin erkek katılımcılarla yapılan bir araştırmada, anormal cinsel davranışlar sergileyen katılımcıların daha içe kapanık ve duygularında tutarsızlık olan bireyler oldukları sonucu ortaya çıktı. Ancak bu durum, fetiş cinsel davranışlar gösteren kişilerin psikolojik sorunları olduğu anlamına gelmiyor. Yalnızca kişilik özelliklerindeki bu farklılık nedeniyle ilişki kurma süreçleri, normal olarak tanımlanmış bireylerden daha farklı gelişiyor.

Kişilik oluşumunda çevresel faktörlerin oldukça etkili olduğunu biliyoruz. Ancak en az çevresel faktörler kadar bireye kalıtsal olarak aktarılan ve doğuştan getirdiği bazı özellikler de kişilik oluşumunda oldukça etkili. Bu nedenle, bir noktada bireylerin bazı kişilik özelliklerini göstermeye daha yatkın olduklarını (aşırı utangaçlık gibi), dolayısıyla da fetiş cinsel davranışlar geliştirmeye de daha yatkın oldukları sonucuna varabiliriz.

Fetiş davranışların çevresel faktörlerle oluştuğunu savunan bir başka görüşe göre ise, bu davranışların geliştirilmesi koşullanma ile oluşan bir öğrenme süreci. Örneğin, ayakkabılarını cinsel bir uyarıcıyla (çıplak resim gibi) ilişkilendirmiş biri, bir süre sonra çıplak resim olmasa bile ayakkabılarını gördüğünde cinsel uyarılma yaşayabiliyor.

Sonuç olarak, fetiş cinsel davranışların kalıtsal olarak bireye geçmediğini, yani doğuştan var olmadığını ve sonradan öğrenildiğini söyleyebiliriz. Bireyin yaşantısının erken dönemlerinde de olsa öğrenilmiş olan bu davranışlar, doğuştan gelen ve çevresel faktörlerle şekillenen kişilik özelliklerinden etkilenebilirler.

istanbul travestileri

En Garip Cinsel Davranışlar

Toplumun geneli tarafından en çok bilinen parafililerin başında bir objeye ya da insan bölgelerinin çeşitli kısımlarına cinsel ilgi duymak olarak tanımlanan fetişizm ve acı çekmekten alınan cinsel zevk olarak adlandırılan sadomazoşizm geliyor.

Bu iki sıra dışı cinsel davranış dışında bilinen bir çok farklı parafili çeşidi de mevcut. Hatta bu konu üstüne çalışan bir araştırmacının raporuna göre, 547 farklı çeşit parafili bulunuyor.

Çok uç örneklerin de yer aldığı bu sıra dışı cinsel davranışların hepsi çok sık görülmemekle ve üzerine araştırma yapılmamakla birlikte, Amerikan Psikiyatrlar Derneği’ndeki uzman ekip tarafından hazırlanan ve psikiyatrik bozukluklarının tanılarının yer aldığı DSM (Mental Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal El Kitabı) adlı kitapta bazı cinsel davranış bozukluklarının tanı kriterleri bulunuyor.

Uplifers olarak DSM’in parafili tanımlarından en ilginç olanlarını sizler için derledik;

Abasiophilia

Obezite ya da herhangi bir fiziksel bozukluk nedeniyle hareket kabiliyetini kaybetmiş olan kişilerin cinsel ilişkiye girmesini izlemekten ya da bu kişilerle cinsel deneyim yaşamaktan alınan haz.

Omorashi

Tuvaletini tutarak cinsel ilişkiye girmekten haz alma davranışı. Bu davranış cinsel ilişki sırasında partnerinin üstüne tuvaleti yapma davranışı olan ürofiliyle sıklıkla karıştırılıyor.

Fortçuluk (Frotteurism)

Metrobüs, alışveriş merkezi gibi topluluğa açık alanlarda bireylere isteği dışında dokunmaktan alınan cinsel haz.

Parafilik infantilism

Bebek gibi giyinmekten ya da davranmaktan alınan cinsel haz. Her ne kadar çok ilginç gibi görünse, de bebek bezi giymekten alınan cinsel haz olarak adlandırılan Diaper Fetişizmi’nden daha normal bir davranış.

Formikofili

Böceklerin vücudun farklı bölgelerinde dolaşmasından duyulan cinsel haz. Özellikle genital bölgede gezmesi ve ısırmasından daha fazla zevk alındığı belirtiliyor.

Trolizm / Kakoldizm

İstanbul travesti partnerinizi başka biriyle ilişkiye girerken görmekten ya da ilişkiye girdiğini bilmekten alınan cinsel haz.

Bug chasing

HIV pozitif virüsü taşıyan kişilerle uyumaktan ya da ilişki fantezisi kurmaktan alınan cinsel haz. Bu bireylerin bir çoğu ilişkinin ileriki aşamalarında virüsün kendilerine bulaşmasını arzulamaktadır.

Symphorophilia

Trafik kazası, yangın gibi felaketleri izlemekten alınan cinsel haz.

Sacofricosis

Pantolonun cebinde bir delik açarak topluluğa açık alanlarda, kimseye fark ettirmeden mastürbasyon yapmaktan alınan cinsel haz.

Autozoophilia

Partnerlerden birinin bir hayvan kılığına girmesiyle alınan cinsel haz. Autozoophilia, BDSM’nin bir türü olarak biliniyor.

Macrophilia

Dev bir insanla cinsel ilişki yaşamaktan alınan haz. Kişinin kendisinden oldukça büyük boyutlarda bir insan tarafından yönetilme durumundan zevk alındığı biliniyor.

Balon Fetişi

İsminden de anlaşılacağı üzere, balon fetişi olan insanlar, balonun dokusundan ve kokusundan zevk alıyor.

Agalmatophilia

Cansız mankenler, biblolar veya heykellerle cinsel ve romantik ilişki yaşamaktan alınan haz. Agalmatophilia’sı olan insanların kendileri cinsel ilişkiye girmek dışında, cansız mankenlerin birbiriyle cinsel bir biçimde durmasından zevk aldığı biliniyor.

Hybristophilia

Ağır ceza işleyen suçlulara karşı duyulan cinsel haz. Bu fetiş, genellikle istanbul travestileri arasında görülüyor.

Knismolagnia

Gıdıklanmaktan alınan cinsel haz. Hem kişinin kendisinin gıdıklanmasından hem de başkasını gıdıklanırken izlemekten zevk alındığı biliniyor.

Kleptolagnia

Tutuklanılma ihtimalinden alınan cinsel haz. Benzer bir psikolojik hastalık olan kleptomaninin (ihtiyaç olmamasına rağmen, çevreden bir şeyler çalma durumu) cinsel haz duyduran hali olarak da biliniyor.

Vorarephilia

Birini yeme ya da yenilme düşüncesinden alınan cinsel haz. Bir çok insan aksiyona geçmeden, yani yalnızca fantezi boyutunda zevk alabiliyorken bunu davranışa dönüştürerek haz alma davranışı da gözlenebiliyor. Bu parafilinin gerçek hayatta yaşanmış örnekleri de mevcut.

Objectophilia

Akıllı telefonların hayatımızın bir parçası olması nedeniyle, hepimiz aslında teknolojiye bağımlıyız. Fakat, bu durum da, bahsettiğimiz bağımlılık biraz daha farklı. Objectophilia’sı olan insanlar, bir objeye karşı cinsel haz ve istek duyuyor. Hatta bazıları, bu objelerle tek eşli bir ilişki içinde olduklarına inanıyorlar. Buna bir örnek ise; Eyfel Kulesi’yle evlenen travesti.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın