Mircea Cartarescu’nun yeni romanı ‘Orbitor’ raflarda

Mircea Cartarescu’nun yeni romanı ‘Orbitor’ raflarda
‘Travesti’ romanının yazarı Mircea Cartarescu’nun yeni romanı “Orbitor” raflardaki yerini aldı Hem ülkesinde hem de ülke dışında Rumen Edebiyatı’nın yaşayan en büyük yazarı olarak adlandırılan Mircea Cartar…

Travesti romanının yazarı Mircea Cartarescu’nun yeni romanı “Orbitor” raflardaki yerini aldı.
Hem ülkesinde hem de ülke dışında Rumen Edebiyatı’nın yaşayan en büyük yazarı olarak adlandırılan Mircea Cartarescu’nın yeni romanı “Orbitor (Göz Kamaştırıcı)” Detay Yayınevi yaftasıyla çıktı. Birkaç senedir Nobel Edebiyat Ödülü adayları arasında gösterilen ve İTEF 2015 – İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivalini’nin misafir yazarları arasında yer alacak Cartarescu’nun kitapları yirminin üzerinde dile çevrillmiştir. Detay Yayınevi’nden birinci cildi Türkiye’deki okuruyla buluşan “Orbitor” (Göz Kamaştırıcı) adlı başyapıtına gelince, bu eser üç ciltten oluşmaktadır ve toplam bin beş yüz sayfa içermektedir. Bu yapıt için Cartarescu on yılın üzerinde çalışmıştır ve kitaptaki olaylar üç yüz yıllık bir döneme yayılmaktadır. Bu olaylar Bükreş, New Orleans veya Amsterdam gibi dünyanın farklı yerlerinde geçmektedir.
“Orbitor”u okumakla, okur, bir fantastik dünyaya dalıyor, bir gerçek dünyaya dönüyor ve en enteresan tarafı yapıtı okuyup sokağa çıktığında Cartarescu’nun kitapta bahsettiği vaziyetlerle bir şekilde karşılaşıyor olmandır veya ister istemez onlarla irtibat kurmandır. Ve yalnizca dışarıdaki vakalarla değil, Cartarescu okuru geçmişiyle de buluşturuyor ve bilhassa çocukluğumuzun o saf, düş, hayal dolu, bir çocuğun gözünden bakılan dünyasıyla. Yani o gerçek-fantastik dünyada, aramızdan her birimiz bize ait bir şeyler bulabiliriz. Kitap okurun içine nüfus ediyor ve uzun bir müddet onu, kendi tesiri altında bırakıyor.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın